Купина

Биљка купина латинског назива Rubus fruticosus, од изузетног је значаја за наш организам с обзиром на богатство хранљивим материјама. Купина није без разлога названа „суперхраном“. Ова биљка садржи знатне количине витамина, минерала, влакана и антиоксиданата.

Пре свега, она обилује антиоксидансима који комплетно чисте организам од токсина, па се верује да ово укусно воће има и моћно антиканцерогено дејство, Kроз ове бобице, уносимо и значајне количине бројних минерала. Тако нашем телу дајемо гвожђе, калијум и магнезијум, који су прави дар природе сакривен у купинама. Осим њих, оне су богате витамином Ц и Е, који им дају сладак и благо киселкаст укус.

Набројаћемо овде 10 најважнијих користи за организам, које добијамо конзумирањем плодова ове биљка и њених производа.

1. Препуне су витамина Ц
Само једна шоља сирове купине садржи 30,2 милиграма овог витамина. То је половина дневне препоручене вредности. Витамин Ц је укључен у синтезу протеина и неопходан је телу да произведе колаген и одређене неуротрансмитере. Ови процеси су витални за многе телесне функције, укључујући зацељивање рана. Витамин Ц такође има антиоксидативна својства и учествује у функционисању имуног система. Витамин Ц је саставни део стварања колагена у костима, везивном ткиву и крвним судовима.

2. У њима је много влакана
Већина људи нема довољно влакана у својој исхрани. То је данас велики проблем. Исхрана са мало влакана повезана је са пробавним проблемима као што су надутост, затвор и болови у стомаку. А према истраживању из 2013. године, ако не уносите довољно влакана повећавате ризик од срчаних обољења.
Дијета са високим садржајем влакана може вам помоћи: код смањења холестерола, контроле нивоа шећера у крви тако што успорава брзину апсорпције шећера, обезбеђује гориво за негу здравих бактерија из црева

3. Дејство на дигестивни тракт и на везивна ткива у организму
Галотанин уништава бактерије, међу којима су најважније Ешерихија коли и Салмонела ентеритидис, а такође делује и антивирусно. Зато се купина у народној медицини користи против дијареје. Посебно је ефикасна код деце, а примењује се у облику сирупа.

Плод купине делује благо лаксативно. Kупина се користи и у лечењу хемороида, и разних повреда коже и слузокоже. Споља се употребљава као антисептик, у терапији ангине, фарингитиса, гингивитиса, за ране и кожне болести, као и за испирање уста у случају упале слузокоже. Често се користи код прехлада, кашља и шећерне болести. Kод дијабетичара смањује оштећење крвних судова, а због ниског садржаја угљених хидрата, може да се нађе на њиховом јеловнику.

Делотворне супстанце које се налазе у купинама јачају везивно ткиво и зидове вена, чиме се успорава процес старења, смањују тегобе са венама и хемороидима.

4. Висок ниво антиоксиданата
Купине садрже висок ниво антиоксиданата, попут антоцијана. Управо антоцијани дају бобицама купине ту тамну боју. Антиоксиданти помажу људима да се боре против штетног утицаја слободних радикала у организму. Слободни радикали могу оштетити ћелије и сматра се да су уско укључени у процес старења плус друга здравствена стања, попут рака и срчаних болести. Стога је идеално користити домаћи сок од купине за детоксикацију организма.

5. Одличне за крвну слику и срце
Једна чаша сока од купине садржи 700 мг калијума. То је феноменалан природни лек за комплетан кардиоваскуларни систем. Нарочито је препоручљиво пити сок од купине за анемију, јер се поред калијума у њему налази и гвожђе.

6. Сјајан извор витамина К
Витамин К помаже у згрушавању крви. Витамин К такође игра улогу у метаболизму костију. Мањак витамина К може довести до стањивања костију и ломова костију. Може проузроковати лако модрице, обилно менструално крварење и крв у столици или у урину.

7. Са високим садржајем мангана
Не чујете толико о мангану као о другим минералима, али то је од виталног значаја за здрав развој костију и здрав имуни систем. Такође помаже вашем телу да метаболизује угљене хидрате, аминокиселине и холестерол. Као и витамин Ц, и манган има кључну улогу у стварању колагена. А ензим који помаже мангану да формира колаген, пролидаза, такође помаже да ране правилно зарастају.
Манган може помоћи у спречавању остеопорозе, управљању нивоом шећера у крви и смањењем епилептичних напада.

8. Јача имуните боље од суплемената

Оно што је вашем организму преко потребно јесу фолати. У питању је витамин Б9, који се тешко проналази у већим количинама када су намирнице у питању.
Међутим ово воће је препуно ове преко потребне материје. Чак 108 микрограма у једној чаши.

9. Могу позитивно утицати на здравље мозга
Бобичасто воће попут купина може побољшати здравље мозга и помоћи у спречавању губитка памћења узрокованог старењем, показују најновија истраживања. Закључено је да антиоксиданти у бобичастом воћу помажу у борби против слободних радикала и мењају начин на који неурони мозга комуницирају. Ово може помоћи смањењу упале мозга, што може довести до когнитивних и моторичких проблема уобичајених са старењем.

10. Помажу у подршци оралном здрављу
Према истраживању из 2013. године, студија је открила да екстракт купине има антибактеријске и противупалне способности против неких врста бактерија које Стога се сматра да екстракт купине може помоћи у спречавању и контроли болести десни и каријеса.

  • Бесплатна достава преко 3.000 дин.
  • Свеже, здраво и 100% домаће
  • Имате питање?
    +381 63 155 80 66