Сок од купине и антиоксиданти

Сок од купине богат је антиоксидантима којих је у купинама у изобиљу и који штите наша ткива од оштећења. Они помажу у супротстављању слободним радикалима, који су „лоши момци“ у нашем организму. Насупрот њима антиоксиданти делују као „добри момци“ поправљајући учинак слободних радикала и највише их је у бобичастом воћу. 

О штетном ефекту загађења које расте из дана у дан не мора се посебно говорити. Старосни век популације је све дужи, али нажалост побољевање је све веће. Неколико година уназад одомаћио се термин „оксидативни стрес“, „слободни радикали“ и „антиоксиданси“ – чиме се покушало објаснити како све негативности из нашег окружења, укључујући и храну коју уносимо, делују на наш организам.

Шта заправо сви ти појмови значе? Kренимо редом. 

Слободни радикали

Слободни радикали су молекули који настају као „нуспродукт“ хемијске реакције оксидације која се одвија у нашем организму. Слободни радикали су „лоши момци“ који  нападају  најближе стабилне молекуле и краду им електроне. На тај начин дестабилизују се молекули који и сами постају слободни радикали, а реакција постаје ланчана што резултира стварањем све већег броја слободних радикала који оштећују ћелије организма. 

Најчешћи извори слободних радикала су: загађеност ваздуха, пушење цигарета, зрачења из мобилних телефона и компјутера, друга електромагнетна зрачења, прекомерна изложеност сунчаним зрацима, индустријска загађења, хербициди и адитиви у храни. Деловање слободних радикала неће се очитовати одмах или након неколико дана, већ говоримо о једном дуготрајном домино ефекту које може полагано и подмукло довести до различитих болести, а најопасније до малигних обољења типа карцином те кардиоваскуларних обољења.

Да би се неутрализовало деловање слободних радикала, односно да би се прекинула ланчана реакција стварања слободних радикала, потребно је храном уносити довољно антиоксиданса.

Антиоксидансе, с најбољим деловањем можемо пронаћи у воћу које је тамније боје, што нас доводи до бобичастог воћа. Што би значило, што су бобице тамније то је удео антиоксиданаса већи. Зато је купина идеалан избор као воће које је пуно антиоксиданса али и витамина Ц, Е и К као и минерала Калијума, Мангана и Гвожђа.

С обзиром да живимо у таквом климатском поднебљу где је купина скоро домаћа биљка за разлику од ароније, наш савет је да користите оно што је најприродније и што је и вашим претцима било на дохват руке. 

Избегавајте куповину комерцијалних сокова које налазите на полицама супермаркета, јер они садрже само арому воћа и брдо шећера, што никако не подразумева антиоксидативно деловање.

Ако заиста желите учинити добро свом организму, купујте наш сок од купине који је 100% природан, без конзерванса, вештачких арома и адитива. Добијен од свежих плодова из нашег засада на Космају свега неколико сати након брања. Зато уживајте!

Антиоксиданти

Да би се неутрализовало деловање слободних радикала, односно да би се прекинула ланчана реакција стварања слободних радикала, потребно је храном уносити довољно антиоксиданса.

Антиоксидансе, с најбољим деловањем можемо пронаћи у воћу које је тамније боје, што нас доводи до бобичастог воћа. Што би значило, што су бобице тамније то је удео антиоксиданаса већи. Зато је купина идеалан избор као воће које је пуно антиоксиданса али и витамина Ц, Е и К као и минерала Калијума, Мангана и Гвожђа.

С обзиром да живимо у таквом климатском поднебљу где је купина скоро домаћа биљка за разлику од ароније, наш савет је да користите оно што је најприродније и што је и вашим претцима било на дохват руке. 

Избегавајте куповину комерцијалних сокова које налазите на полицама супермаркета, јер они садрже само арому воћа и брдо шећера, што никако не подразумева антиоксидативно деловање.

Ако заиста желите да учините добро свом организму, купујте наш домаћи сок од купинa који је 100% природан, без конзерванса, вештачких боја и арома. Произведен од свежих плодова из нашег засада на Космају свега неколико сати након брања. Зато уживајте!