Купина у лечењу анемије и превенцији кардиоваскуларних болести

Kупина у плоду садржи веома мало угљених хидрата (6%), беланчевина (0.9%) и 1% масти, уз већи проценат суве материје (20%) Од минерала, садржи калијум, калцијум, фосфор, магнезијум и гвожђе. Међу витаминима најзаступљенији су Б1, Б2, Ц и К.

КУПИНА У ЛЕЧЕЊУ АНЕМИЈЕ

С обзиром на богатство органским гвожђем, купина је постала незаменљива у исхрани деце и трудница, дојиља, као и особа у пубертету и климактеријуму, те се користи и као поуздан додатак исхрани код лечења анемија (малокрвност), док сок од купина делује подстицајно на рад јетре.

 

ПРЕВЕНЦИЈA КАРДИОВАСКУЛАРНИХ БОЛЕСТИ

Фенолна једињења, која садржи купина, спречавају оксидацију ЛДЛ холестерола, такозваног лошег холестерола, одлажући појаву атеросклерозе и спречавајући појаву кардиоваскуларних болести. У превенцији кардиоваскуларних болести купина учествује и садржајем витамина Ц и бета каротена, због њихових антиоксидантних својстава. Због високог садржаја калијума, а ниског натријума, купина је корисна за оболеле од хипертензије, јер утиче на снижење крвног притиска.

Kупина у плоду садржи веома мало угљених хидрата (6%), беланчевина (0.9%) и 1% масти, уз већи проценат суве материје (20%) Од минерала, садржи калијум, калцијум, фосфор, магнезијум и гвожђе. Међу витаминима најзаступљенији су Б1, Б2, Ц и К.